Antifrīzu veidi: Kā izvēlēties pareizo šķidrumu jūsu automašīnai?

Pareizs antifrīzs ir būtisks dzinēja dzesēšanas sistēmas elements, kas palīdz aizsargāt jūsu automašīnu gan no pārkaršanas, gan sasalšanas. Ar tik plašu antifrīzu klāstu tirgū, dažādiem krāsu toņiem un sastāviem, ir svarīgi izprast, kāda veida antifrīzs ir vislabākais jūsu transportlīdzeklim. Šajā rakstā izpētīsim galvenos antifrīza veidus, to īpašības un piemērotību atkarībā no dzinēja tipa un klimatiskajiem apstākļiem.

1. Etilēnglikola antifrīzs: visbiežāk izmantotais dzesēšanas šķidrums automašīnās. Tas ir ļoti efektīvs temperatūras regulēšanai un tiek plaši izmantots gan mūsdienu, gan vecāku automašīnu dzinējos. Šis veids tiek izmantots, pateicoties tā izcilajām siltuma pārneses un sasalšanas novēršanas īpašībām.

Galvenās īpašības:

  • Efektīvs pretsasalšanas un pārkaršanas līdzeklis: Etilēnglikols spēj pazemināt sasalšanas temperatūru līdz pat -40°C un novērst dzinēja pārkaršanu, uzturot dzesēšanas šķidruma temperatūru pat +120°C.
  • Zemāka cena: Etilēnglikola antifrīzi parasti ir lētāki salīdzinājumā ar citiem veidiem.
  • Toksicitāte: Galvenais etilēnglikola trūkums ir tā augstā toksicitāte, kas padara to bīstamu gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Tas jāuzglabā uzmanīgi un jāizvairās no noplūdēm.

Piemērots: Etilēnglikola antifrīzs ir lieliska izvēle lielākajai daļai vieglo automašīnu un kravas automašīnu, kas darbojas normālos klimata apstākļos, ja tiek ievērota pareiza uzraudzība un apkope. Tas īpaši labi darbojas mērenā un aukstā klimata zonās.

2. Hibrīdie (HOAT) antifrīzi: Hibrīdie Organiskās Skābes Tehnoloģijas (HOAT) antifrīzi apvieno gan tradicionālo antifrīzu (etilēnglikola vai propilēnglikola) īpašības ar moderniem, organiskām skābēm balstītiem piedevām. Tie piedāvā gan labāku aizsardzību pret koroziju, gan efektīvu dzesēšanas spēju, padarot tos populārus mūsdienu automašīnās ar sarežģītākām dzesēšanas sistēmām.

Galvenās īpašības:

  • Ilgstoša aizsardzība: Hibrīdie antifrīzi piedāvā izcilu dzesēšanas sistēmas aizsardzību pret koroziju, turklāt to piedevas ilgst ilgāk nekā tradicionālajos antifrīzos.
  • Mazāk bieža nomaiņa: Hibrīdie antifrīzi piedāvā ilgāku kalpošanas laiku, bieži vien līdz 5 gadiem vai pat ilgāk.
  • Dārgāks nekā tradicionālie antifrīzi: Hibrīdie antifrīzi ir nedaudz dārgāki nekā tradicionālie etilēnglikola un propilēnglikola antifrīzi, taču tie nodrošina ilgāku dzesēšanas sistēmas aizsardzību.

Piemērots: HOAT antifrīzi ir ideāli piemēroti mūsdienu automašīnām, kurām nepieciešama ilgstoša aizsardzība un uzticamība. Tie ir īpaši piemēroti moderniem dzinējiem, kas darbojas augstākās temperatūrās un kam nepieciešama lielāka aizsardzība pret koroziju.

3. Organiskās Skābes Tehnoloģijas (OAT) antifrīzi: Organiskās Skābes Tehnoloģijas (OAT) antifrīzi ir modernā tipa dzesēšanas šķidrumi, kas izmanto organiskās skābes kā korozijas inhibējošās piedevas. Tie nesatur tradicionālos silikātus vai fosfātus, kas parasti sastopami vecākos antifrīzos, un nodrošina ilgstošu aizsardzību dzesēšanas sistēmām.

Galvenās īpašības:

  • Ilgāks kalpošanas laiks: OAT antifrīzi piedāvā ļoti ilgstošu aizsardzību (līdz pat 150 000 km vai 5 gadiem).
  • Nodrošina lielisku aizsardzību pret koroziju: OAT antifrīzi ir īpaši efektīvi pret koroziju, aizsargājot dzesēšanas sistēmas metāla daļas.
  • Ne piemēroti visām automašīnām: OAT antifrīzi nav saderīgi ar visiem dzesēšanas sistēmu materiāliem, tāpēc ir svarīgi pārbaudīt, vai jūsu automašīnas ražotājs iesaka šo antifrīza veidu.

Piemērots: OAT antifrīzi ir piemēroti mūsdienu automašīnām ar alumīnija dzesēšanas sistēmas komponentēm. Tie ir populāri daudzu Eiropas un Āzijas automašīnu ražotāju vidū.

4. Hibrīdie Organiskās Skābes Tehnoloģijas (HOAT) antifrīzi: Hibrīdie antifrīzi apvieno gan tradicionālās, gan modernas piedevas, kas nodrošina efektīvu aizsardzību pret koroziju un ilgstošu dzinēja darbību. Šie antifrīzi ir izturīgi pret nogulšņu veidošanos un darbojas ļoti efektīvi gan augstās, gan zemās temperatūrās.

Galvenās īpašības:

  • Ilgstoša aizsardzība pret koroziju un pārkaršanu.
  • Piemērots dažādiem dzesēšanas sistēmu materiāliem.
  • Ilgs kalpošanas laiks – bieži līdz pat pieciem gadiem.

Piemērots: HOAT antifrīzi ir piemēroti jaunām automašīnām, kurām nepieciešama īpaša aizsardzība un ilgs uzturēšanas intervāls.

Secinājums: Antifrīza izvēle ir būtiska automašīnas dzesēšanas sistēmas pareizai darbībai, it īpaši, ja ņem vērā dažādos klimatiskos apstākļus un automašīnas specifiku. Pārliecinieties, ka izvēlaties antifrīzu, kas ir piemērots jūsu automašīnas dzesēšanas sistēmai un ražotāja specifikācijām.